Már Kolumbusz is rasszista, ezért ledöntötték a szobrát Baltimore-ban

Már Kolumbusz is rasszista, ezért ledöntötték a szobrát Baltimore-ban

Amerika újonnan a "szobordöntögetések országa" lett, a BLM-tüntetések mellett, országszerte akadnak olyan csoportok, akik inkább abban lelik örömüket, hogy rombolnak, legyen az szobor, történelmi emlékmű, vagy bármi más, ami a múlthoz köthető.

Szombaton éppen Baltimore-ban döntötték le tüntetők Kolumbusz Kristóf szobrát. Kötelekkel mozdították el talapzatáról, majd pedig belevetették a keleti nagyváros kikötőjének vizébe - adta hírül a helyi sajtó.

A rongálás szombaton éjjel történt, és azok egyike, amelyekkel - sokszor zavargásokba torkolló - tüntetések résztvevői egy afroamerikai férfi, George Floyd rendőri túlkapás okozta halála miatt vonulnak az utcákra. Amerika felfedezőjének szobrát állításuk szerint azért vetették a vízbe,

mert felelős az amerikai őslakosság tömeges legyilkolásáért és kizsákmányolásáért.

A szobrot 36 éve állították.

Az Egyesült Államokban az utóbbi hetekben szintén ledöntöttek vagy lefejeztek Kolumbusz-szobrokat Miamiban, a virginiai Richmondban, a minnesotai St. Paulban és Bostonban.

"Politikai korrektség" - Reméljük, hogy a könyvégetés korszakát azért nem éljük meg

George Floyd értelmetlen halála megrázta az amerikai közvéleményt, a rendőri brutalitás áldozatává váló afroamerikai férfi esete után sajnos a magát "felvilágosultnak" nevező réteg politikai hadjáratot indított minden és mindenki ellen. (Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)