Az erdélyi magyar politikus szerint a koronavírus rámutatott a vendégmunkások kilátástalan helyzetére

Az erdélyi magyar politikus szerint a koronavírus rámutatott a vendégmunkások kilátástalan helyzetére

Az RMDSZ EP – képviselője, Vincze Loránt, egy online konferencián rávilágított a Nyugaton dolgozó vendégmunkások aggályos helyzetére. A nemzetiségi kisebbségek ernyőszervezetét (FUEN) is vezető erdélyi magyar politikus hangsúlyozta: a rendszerváltáskor mintegy 3,5 millió munkahely szűnt meg Romániában és hozzávetőleg ennyi román állampolgár dolgozik külföldön. A nemzetiségi kisebbségeket különösen érinti ez a helyzet, ugyanis őket nem csak az anyagiak motiválták és motiválják mind a mai napig, hanem az anyanyelv használata, az identitás megőrzése kapcsán tapasztalható gyakori problémák is.

A romániai németek szinte teljesen kivándoroltak (az 1990-ben kivándorolt 97 000 román állampolgárból mintegy 60 000 etnikai német volt). A magyaroknak is motiváló erőt jelentett a távozásra, hogy nem indult meg rögtön a kisebbségi intézményrendszer kiépítése, sőt, olyan tragikus eseményekkel indult az új világ, mint például a „fekete március”. Mára már javult a helyzet, ugyanakkor az Unión belüli szabad munkaerőáramlás megnyitotta a kapukat a sokkal magasabb bérszínvonalú Nyugat felé.

Románia fiatal, képzett munkaereje elvándorol, a gyermekeket otthon hagyják a nagyszülőknél, a nyugdíjak kitermelése az elvékonyodó, aktív munkavállalói rétegre hárul. Ez súlyos problémákhoz vezethet, a rendszer fenntarthatóságát kikezdte a koronavírus-helyzet miatt kialakult határzár, rengetegen maradtak munka nélkül, vagy éppen nem tudtak hazajutni.

Az Európai Parlament határozatban sürgette az Európai Bizottságot, hogy szigorúbban védje az idénymunkások, a másik uniós államban munkát vállalók egészségét, jogait,

miután a kolozsvári reptéren másfél ezer németországi spárgaszedésre toborzott munkavállaló zsúfolódott össze.

 

Posta Ákos István