A jobbikos Brenner Kolomant megválasztották a Parlament alelnökének

A jobbikos Brenner Kolomant megválasztották a Parlament alelnökének

Az Országgyűlés 109 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett megválasztotta a jobbikos Brenner Kolomant a Parlament alelnökének. 

A második szavazáson országgyűlési alelnökké választott néppárti politikus fontosnak tartja, hogy ebben a pozíciójában is megjeleníthesse a nemzeti egységet - közölte a Jobbik. Brenner Koloman szerint hazánkban az elmúlt harminc év folyamatai miatt – a demokratikus és jogállami berendezkedés formális megteremtése mellett – elmaradt a történelmi igazságtétel, hangsúlyozva: a rendszerváltozás utáni évek a magyaroknak nem az elvárt jólétet és biztonságot hozták el, ezért az új parlamenti alelnöknek a legfontosabb célkitűzése ennek orvoslása. 

A párt közleménye szerint a frissen megválasztott alelnök soproni poncichter polgárként és felelős értelmiségiként azért lépett politikai pályára a néppárti Jobbikban, mert a Fidesz egypárti túlhatalmával szemben a demokratikus rend és a jogállam védelmét kiemelkedően fontosnak tartja. Brenner Koloman a nemzetközi kapcsolatokban is hasznosíthatja eddigi tapasztalatát. A hazai német nemzetiséghez tartozó, egykori egyetemi vezető és kutató kiemelt feladatának tartja a határon túli magyarság, valamint az Európában őshonos nemzetiségek jogainak szélesítését és védelmét - írták.

A parlament.hu adatai szerint 40 fideszes és 13 KDNP-s szavazott Brenner mellett, míg a korábbiakból kiindulva a Jobbik, a DK, az LMP és a Párbeszéd minden országgyűlési képviselője jelen volt, és igent is nyomott. A Jobbik frakciójából távozók, ám a parlamenti mandátumukat megtartók közül viszont Bana Tibor, Bencsik János, Dúró Dóra, Farkas Gergely, Sneider Tamás, Varga-Damm Andrea és Volner János részt vettek a Fidesz játékában, és nem nyomtak gombot. Most sem. 

Ahogy az ismert, ez már a második (harmadik...) próbálkozás volt. Hétfőn a Fidesz és néhány független képviselő - a 30 éves hagyományokat felrúgva - nem biztosította a parlamenti többséget Brenner Koloman számára, ezért pénteken ismételten le kellett folytatni a procedúrát.