A kormánysajtó már azzal számol, hogy a Fidesz-KDNP eltörölheti a napirend előtti felszólalásokat

A kormánysajtó már azzal számol, hogy a Fidesz-KDNP eltörölheti a napirend előtti felszólalásokat

Jakab Péter, a Jobbik elnöke egy nagyon furcsa levelet közölt a Facebook-oldalán. A Magyar Hírlap azzal az egyetlen kérdéssel fordult a párt sajtóosztályához, hogy

"mi a véleményük arról, ha a kormánykoalíció a Parlamentben a Házszabály módosításával eltörölné a a napirend előtti felszólalások lehetőségét."

A kormánykoalíció eltörölné a napirend előtti felszólalásokat❓ Érdekes levelet kapott ma a Jobbik a Fidesz-kézivezérelt...

Közzétette: Jakab Péter – 2020. július 2., csütörtök

A hagyományos parlamenti műfaj során a parlamenti frakciók képviseletében 5 percen keresztül oszthatja meg egy politikus a párt álláspontját aktuális, vagy ép egy adott ügyről, amire aztán a kormányoldalról érkezik válasz, ám most úgy tűnik, létezik arra szándék, hogy ezt (is) beszántsa a hatalom. 

Hiszen nem ez lenne az első, és még csak nem is a második olyan lépés, amellyel leépíti a Fidesz a magyar parlamentarizmust. Ahogy az ismert, korlátozták azt az ellenzéki pártok azon lehetőségét is, hogy a plenáris ülés, így a szélesebb nyilvánosság elé vigyék törvényjavaslataikat. Erről ebben a cikkünkben olvashat:

Mit érdemel az a bűnös, aki beleül Orbán Viktor székébe?

Kezdjük azzal, hogy a szájzártörvény valóban több mint egyszerű politikai gumicsont, és nemcsak az ellenzék számára pofon. (Persze azzal a kitétellel, ha alapvetésnek fogadjuk el, hogy a parlamenti képviselők - akár még a kormányoldalon is - azért veszik fel a fizetésüket, hogy a magyar állampolgárok érdekit képviseljék, működtessenek egy demokratikus jogállamot, sőt, még a közvagyon megfelelő célú elköltése feletti őrködés is a feladataik közé tartozik.)

Jakab Péter a levél mellé írt posztjában elég kritikusan fogalmaz.

"Miután az Orbán-rezsim bevett gyakorlata a médián keresztül megüzenni az ellenzéknek, milyen módon akarják tovább gyalázni a szabadságjogokat, most épp a szólásszabadságot, úgy gondoltam, nyilvánosan válaszolom meg a kérdést"

- indokolta meg az FB-poszt megírását. 

Majd így folytatta:

"Abba most bele se menjünk, hogy Orbán Viktor, amikor még el mert menni Strasbourgba, az Európai Parlamentben azt mondta, soha nem vetemedne arra, hogy elhallgattassa azokat, akik nem értenek egyet vele. Dehogynem vetemedne. Legutóbb – és nem először – épp ezen a hétfőn kapcsolta ki a mikrofonomat Kövér elvtárs, mert azt mondtam, 'milyen sértődősek ma a tolvajok'. 

Nyilván nem a stílus zavarja őket, hiszen a börtönszlengre jellemző csicska szó használatát épp Orbán Viktor honosította meg a parlamentben. Az igazság zavarja őket, és az, hogy egy-egy napirend előtti felszólalással sokakhoz eljut az igaz szó. Nem egy napirend előttim milliós eléréssel juttatja el hozzátok mindazt, ami az M1-ből kimarad. Ezek után az se nagyon zavar, ha nem hívnak a köztévébe, hiszen a parlamentből többekhez eljuttathatom az üzeneteimet.

És épp ezt nem akarhatja a Fidesz. A közmédia után a parlamentből is száműznék az igaz szót, vagy legalábbis tovább szűkítenék az igazmondás kereteit. Mindig azt vallottam, hogy az igazság csak a hazug embert zavarja. Nem lepne meg, ha a Fidesz – hűen önmagához – úgy döntene, nem a hazudozást fejezik be, hanem betiltják az igazságot.

Várjuk a kormány cáfolatát a nyilvánosságon keresztül: tervezik-e eltörölni a napirend előtti felszólalás lehetőségét, vagy a Magyar Hírlap hazugságra alapozza a kérdését?"