Halálos iskolai késelés Szlovákiában - egyelőre nem tudni, miért ölt a volt diák

Halálos iskolai késelés Szlovákiában - egyelőre nem tudni, miért ölt a volt diák

Az iskola igazgatóhelyettesét megölte, két gyermeket, két tanárt és az igazgatót is megsebesítette egy 22 éves férfi az észak-szlovákiai Ruttka egyik általános iskolájában. A támadó indítéka egyelőre nem ismert, az viszont igen, hogy az elkövető korábban az iskola növendéke volt. A túrócszentmártoni férfit a helyszínre érkező rendőrök lelőtték.

A rendőrség közlése szerint a támadó a délelőtti órákban az iskola üvegajtaját betörve jutott az épületbe, ahol a gondnok megpróbálta feltartóztatni, de sikertelenül. Ezután berohant az egyik osztályba, ahol késével megsebesített egy tanárnőt és két iskolást, majd folytatta ámokfutását, amelynek során az őt ugyancsak feltartóztatni igyekvő igazgatóhelyettest halálosan megsebesítette. A támadót végül az iskolába érkező rendőrök fegyverrel fékezték meg, de az épület falán visszapattant lövedékek kettőt közülük is megsebesítettek.

A sebesülteket a túrócszentmártoni kórházba szállították, ahol ellátták az iskolai alkalmazottak és a gyerekek mellkasi, nyaki, illetve az alsó végtagokon szerzett súlyos szúrt sebesüléseit, illetve a rendőrök lövedék okozta könnyebb sérüléseit. Bár az összes sérült további kórházi kezelésre szorul, életveszélyben egyikük sincs.

Az incidenst követően a szlovák belügyminiszter, az országos rendőrfőkapitány és a pozsonyi törvényhozás elnöke is a helyszínre utazott. A tragédia miatt vezető politikusok egész sora fejezte ki sajnálatát és részvétét, és elítélték az iskolai támadó tettét, amilyenre mindezidáig nem volt példa Szlovákiában.