Több amerikai nagyvárosban csökkentenék a rendőrség költségvetését

Több amerikai nagyvárosban csökkentenék a rendőrség költségvetését

Több amerikai nagyvárosban azt fontolgatják, hogy csökkentik a rendőrség finanszírozását. Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere még csütörtökön este jelentette be, hogy 250 millió dollárt elvesz a rendőrség költségvetéséből, és az összeget más célokra irányítja át. Sajtóhírek szerint New Yorkban azt fontolgatják, hogy egymilliárd dollárral csökkentik a rendőrség költségvetését, Minneapolisban pedig pénteken szavaz a városi önkormányzat arról, hogy teljesen feloszlassák-e a helyi rendőrséget.

Eközben az MTI arról is beszámol, hogy Washington demokrata párti polgármestere, Muriel Bowser a Donald Trump amerikai elnökhöz intézett levelében a szövetségi erők kivonását kérte a szövetségi fővárosból.

A szövetségi erőket az erőszakos tüntetők és a rendőri brutalitás megfékezésére rendelték ki a szövetségi főváros utcáira. A tüntetések a május végén Minneapolisban rendőri kegyetlenkedés áldozatává vált afroamerikai George Floyd halála miatt kezdődtek.

A szövetségi erők között az igazságügyi minisztérium különböző ügynökségeinek rendfenntartói voltak. Így például a büntetés-végrehajtási intézetek központjának a börtönlázadások féken tartását szolgáló erői.

Levelében Bowser polgármester azzal érvelt, hogy a megmozdulások immár rendben zajlanak, és kedd óta nem voltak letartóztatások sem.