Gyöngyösi a Matovič-beszédről: jó látni, hogy a szlovák kormányfőnek volt bátorsága elindulni ezen az úton

Gyöngyösi a Matovič-beszédről: jó látni, hogy a szlovák kormányfőnek volt bátorsága elindulni ezen az úton

Történelmi jelentőségűnek minősítette Igor Matovič szlovák kormányfő beszédét Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője. Az ellenzéki politikus Facebookon közzétett bejegyzésében rámutatott, északi szomszédunk kormányfője beszédében megbékélésre és a magyar emberek tiszteletére hívott fel, valamint a korrupció elleni fellépést sürgette. Emlékeztetett, Matovič egy olyan Közép-Európáról beszélt, ahol mindenkinek jó élni, magyarnak, szlováknak és más népeknek egyaránt.

Gyöngyösi úgy fogalmaz,

ez még csak egy hosszú-hosszú út kezdete, de jó látni, hogy a szlovák kormányfőnek volt bátorsága elindulni ezen. Csak tartson is ki rajta…

 Igor Matovič beszédének felvidéki fogadtatását, illetve a beszédnek a magyar fordítását itt olvashatják:

Rendkívül barátságos beszédet mondott az új szlovák kormányfő

Két napja a pozsonyi várban, 100 meghívott felvidéki magyar és a szlovák kormány miniszterei, államtitkárai és az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt) parlamenti képviselői előtt mondott beszédet Igor Matovič, Szlovákia új miniszterelnöke. Matovič beleállt egy rendkívül érzékeny témába, és beszéde alapján többre is számíthatunk, mint szimbolikus lépésre

Az EP-képviselő szerint a szlovák politikus is „a Jobbik politikáját is igazolta”, hiszen – mint írja – semmi sem öli meg jobban a szabadságvágyat, a kreativitást, és a szülőföldön maradás vágyát, mint az, ha érdemek helyett politikai összeköttetésekkel, pártállami lojalitással lehet csak boldogulni.

Arra is emlékeztetett, pártja álláspontja, hogy a határon túli magyarságot a szomszédos államok ne leigázott népként, hanem egyenlő partnerként kezeljék és biztosítsák számukra az őket megillető jogokat.

Biztosítsák az autonómiát!

Gyöngyösi szerint Közép-Európában nem építkezhetünk egymás rovására, csak együtt és ehhez az kell, hogy a szülőföldjén mindenki jól érezhesse magát, hogy az embereknek a szülőföldjükön a jogaik mellé biztos megélhetésük és tisztességes fizetésük legyen. Ezért indították el annak idején a béruniós kezdeményezést, félretéve nemzetiségi, politikai sérelmeket – utalt a Jobbik által indított európai polgári kezdeményezésre.

Az EP-képviselő egyben reményét fejezte ki, hogy lassan rossz emlékké válik az a korábbi szlovák politika, amit Igor Matovič miniszterelnök bátran megtagadott.

Ďakujeme – Köszönjük

– zárta a bejegyzést a jobbikos politikus.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgyongyosi.jobbik%2Fposts%2F3129092347151226&width=500" width="500" height="607" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>