Zavargások törtek ki egy amerikai városban, miután egy rendőri intézkedés után meghalt egy afroamerikai

Zavargások törtek ki egy amerikai városban, miután egy rendőri intézkedés után meghalt egy afroamerikai

A fekete férfi igazoltatását kezdeményező rendőrök azt mondták, hogy hamisított pénz forgalmazása miatt hívták őket a helyszínre, ezért állították meg George Floydot, aki a hivatalos verzió szerint a felszólítás után is erőszakosan ellenállt az igazoltatási kísérletnek.

A rendőrök azt állítják, hogy ekkor kényszerítették őt földre. A közlemény szerint "a rendőrtisztek a gyanúsítottat megbilincselték, és észlelték, hogy orvosi ellátásra van szüksége". Bevitték az őrszobára, és azonnal hívták a mentőket, de a férfi a kórházba szállítása közben elhunyt.

A videón a rendőr a férfi nyakán térdel, utóbbi szól, hogy "nem kapok levegőt", később azt is mondja, hogy "ne öljön meg!", de végül meghalt.

A videó itt megnézhető, csak erős idegzetűeknek.

Az egyenruhás hosszú percekig térdelt George Floyd nyakán, egy társa mellette állt, több járókelő is kiabált, hogy meg fog halni a férfi. Az intézkedő négy rendőrt azonnali hatállyal kirúgták, de itt nincs vége a történetnek. Az ügyben FBI-vizsgálat indult, a városban zavargások törtek ki.

Kedd este voltak már tiltakozások, az első összecsapások is megtörténtek a rendőrökkel, de szerda estére tovább romlott a helyzet, a tüntetők megtámadták a kerületi rendőrörsöt, boltokat fosztogattak, barikádokat emeltek és épületeket gyújtottak fel, az egyenruhások könnygázzal és gumilövedékkel próbáltak oszlatni. Egy ember meghalt, egyelőre tisztázatlan körülmények között, de sajtóinformációk szerint egy zálogbolt tulajdonosa lőhette le. Közben az üzletek előtt megjelentek fegyveres emberek, akik elmondásuk szerint a fosztogatás ellen védekeznek.

(New York Times, Independent)