"Ma nem indulunk el" - 17 perccel a start előtt lefújták Amerika visszatérését az űrbe

"Ma nem indulunk el" - 17 perccel a start előtt lefújták Amerika visszatérését az űrbe

A világtörténelem során először visz egy magáncég, a SpaceX két asztronautát a Nemzetközi Űrállomásra, a NASA 2011 óta képesség hiányában amerikai területről nem tudott emberes missziót indítani az űrbe. A történelmi pillanatra viszont minimum szombatig várnunk kell, mert a 22:32-re tervezett indítást a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt el kellett halasztani.

Már napközben is csak 50 százalék esélye volt a mai startnak, de magyar idő szerint este fél 11 felé közeledve még reménykedhettünk, az első fokozatot teljesen feltöltötték rakétakerozinnal, viszont 16 perc 53 másodpercnél megállították a visszaszámlálót. 

SpaceX

Az időjárási körülmények nem javultak, és pozitív változásra sincs kilátás, ezért lefújták a mai missziót, de szombaton újra megpróbálják, magyar idő szerint 21:22-kor.

Arról, hogy miért történelmi ez a küldetés, itt írtunk részletesen:

Amerika magáncég segítségével küld újra embert az űrbe

Az eseményt két tényező teszi mégis történelmivé: az egyik, hogy az Egyesült Államok a harminc évig tartó űrsiklóprogram befejezése, 2011 óta nem küldött embert az űrbe a saját területéről. Azóta mindig kénytelenek befizetni magukat a Szojuzra, hogy eljussanak az ISS-re.