Izsák Balázs a nemzeti régiók kezdeményezésről: „A lehetséges szövetségeseinknek azt üzenjük, hogy csatlakozzanak egy győztes ügyhöz!”

Izsák Balázs a nemzeti régiók kezdeményezésről: „A lehetséges szövetségeseinknek azt üzenjük, hogy csatlakozzanak egy győztes ügyhöz!”

A koronavírus-járvány miatt Brüsszel meghosszabbítja a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések aláírásgyűjtését, így a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított petícióját, illetve a már az Európai Bizottság (EB) előtt levő Minority SafePack ügyének elbírálását is. Az EB erről szóló döntését Varga Judit igazságügyi miniszter osztotta meg a Facebookon.

A kezdeményezés eddig félsiker volt. Bár egy huszáros rohammal összegyűlt a szükséges 1 millió aláírás,

de hét helyett mindössze három olyan EU-tagállam van, ahol meg is ugorja a minimális küszöböt, az adott tagállam európai parlamenti képviselői számának 750-szeresét.

Jelentős számú aláírás gyűlt össze Svédországban, Németországban és Ausztriában, de ezek is csak a szükséges minimumnak a töredékét érik el. Orbán Viktor nagy barátjának, Matteo Salvininek olaszai a szükséges 54 750 helyett csak 776 szignót adtak, míg a természetes barátainknak tartott lengyelek a minimális 38 250 helyett csupán 612 aláírással támogattak.

Enyhén megkésettnek, de méltányosnak és igazságosnak tartja Vincze Loránt néppárti európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság döntését, mely szerint fél évvel meghosszabbítják a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések aláírásgyűjtésének az időtartamát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusának nyilatkozatát a szövetség közleménye idézte szerdán. Az európai polgári kezdeményezések parlamenti jelentéstevői és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöki tisztségét is betöltő politikus azért tartotta méltányosnak és igazságosnak a döntést, mert – mint fogalmazott – a

legtöbb uniós országban hónapok óta kijárási korlátozások vannak érvényben, és ez jelentősen megnehezítette az aláírásgyűjtések megfelelő népszerűsítését, és teljes mértékben ellehetetlenítette a papír alapú aláírásgyűjtést.

Vincze Loránt arra emlékeztetett, hogy

március 17-én jelentéstevői minőségében kérte Vera Jourová alelnököt és Ilze Juhansone főtitkárt, hogy a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt megszorító intézkedések miatt az EB hosszabbítsa meg a futó polgári kezdeményezések határidejét. Ezt később több polgári kezdeményezés polgári bizottsága és más EP-képviselők is kérvényezték.

Az RMDSZ összefoglalója szerint az EB hat hónapos hosszabbítást hagyott jóvá a március 11-én folyamatban levő aláírásgyűjtésekre. További három hónapos hosszabbításra is lehetőség nyílik, ha a tagállamok több mint felében vagy az unió összlakossága legalább 35 százalékának otthont adó tagállamokban a határidő lejártakor is az aláírásgyűjtést nehezítő intézkedések lesznek érvényben. A bizottság többször is élhet a három hónapos hosszabbítás lehetőségével, de az aláírásgyűjtések összidőtartama nem haladhatja meg a két évet.

Az EB friss döntéseit még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is meg kell erősítenie.

„Jelentéstevőként azon leszek, hogy minél hamarabb és zökkenőmentesen fogadjuk el a bizottsági javaslatot, hiszen az a részvételi demokrácia és az európai polgárok érdekeit szolgálja” – jelentette ki az RMDSZ EP-képviselője.

Interneten is összegyűlt az egymillió aláírás a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezéshez

Óriási hajrával az interneten is összegyűlt az egymillió aláírás a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés támogatására. Az alírásgyűjtés honlapján megjelenő adatok szerint csütörtök éjfélig, a határidő lejártáig 1 008 966-an írták alá az interneten a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezést.

Vagyis a cél adott: fél év alatt további legalább négy uniós tagállamban kell összegyűjteni a küszöbértéknek megfelelő számú szignót.

Huszonhét ország fele nyílik meg az aláírásgyűjtés lehetősége, és fontosnak tartom, hogy abban a hat hónapban mindenhol folytatódjon az aláírásgyűjtés. Nagyon nem szeretném azt üzenni az Európai Unióban egyetlen ország állampolgárának sem, hogy ebben a második időszakban az ő aláírására nem számítunk

– mondta az Alfahír megkeresésére Izsák Balázs, a nemzeti régiók érdekében indított európai polgári kezdeményezést szervező Székely Nemzeti Tanács elnöke. Hozzátette, nyilván átbeszélik, és lesznek olyan országok, ahova célzottan elküldik a kampánystábjukat, de ők a nyilvánosságnak azt üzenik, hogy

mind a huszonhét tagállamból minden támogatásra szükség van.

Ugyanis – húzta alá – fontos, hogy hány embert fogunk az Európai Bizottság előtt képviselni, hiszen az aláírók a szervezőket azzal is megbízták, hogy őket a jogalkotók előtt képviseljék.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése nemcsak Székelyföldet érinti, hanem minden olyan régiót, ahol az ott élő őshonos kisebbség nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságai eltérnek a környező régiókétól, ilyen például Baszkföld, Katalónia vagy Dél-Tirol is. Izsák Balázs bízik benne, hogy azokban a régiókban, melyekre ráillik a nemzeti régió meghatározás, a lakók

ráéreznek, hogy az ő jövőjükről, az ő sorsukról van szó.

Izsák Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy most megváltozott a helyzet. Ugyanis most olyan hat hónap előtt állnak, ahol ott van mögöttük a félig teljesített feltétel.

Egymillió-kétszázezer aláírás van mögöttünk, tehát a partnereinknek, a lehetséges szövetségeseinknek azt üzenjük, hogy csatlakozzanak egy győztes ügyhöz

– mutatott rá az Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Az RMDSZ híradása szerint az EB a több mint 1,3 millió EU-s állampolgár által már aláírt Minority SafePack polgári kezdeményezés kérdésével is foglalkozott. Utóbbi kapcsán március 23-ára volt beütemezve a nyilvános meghallgatás az Európai Parlamentben, az EB-nek pedig július 10-ig kellett volna közzétennie álláspontját. Az új intézkedések értelmében az Európai Parlamentnek a lehető legrövidebb időn belül kell megszerveznie a nyilvános meghallgatást, amikor a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, a bizottságnak pedig a meghallgatástól számítva három hónapon belül kell közzétennie álláspontját.

„Megnyugtató számunkra, hogy az Európai Bizottság nem akarja elsietni álláspontja közzétételét. Az, hogy három hónapot biztosítanak álláspontjuk kialakítására, azt a szándékot jelöli, hogy érdemben kívánnak foglalkozni a kezdeményezésekkel” – idézte az RMDSZ közleménye Vincze Lorántot, aki a FUEN elnökeként a Minority SafePack nemzetközi kampányát koordinálta.