Engedély hiányára hivatkozva nem végzik el egy fiatal nő sürgős műtétjét

Folyamatosan romlik az állapota és akár életveszélybe is kerülhet egy fiatal nő, aki a koronavírus miatti egészségügyi leállásnak „köszönhetően” tanácstalanul várja a korábban már előjegyzett, majd törölt műtétjét.

Bíró Ivett 12 évvel ezelőtt lépett bele egy üvegszilánkba, a jobb sarkát ezért kórházban kezelték. A beavatkozás során elkapta az egyik legmakacsabb kórházi fertőzést, a Staphylococcus aureus (MRSA) baktériumot, ami a legtöbb antibiotikumra rezisztens, azaz szinte lehetetlen kiirtani a szervezetből.

Idén februárban a Honvédkórház orvosai arra jutottak, hogy a szervezetében terjedni képes fertőzés mérséklése érdekében amputálni kell a jobb lábszárának egy részét.

Már előjegyezték a műtétet előkészítő vizsgálatokra is, azonban a koronavírus-járvány terjedése miatt erre végül nem kerülhetett sor.

Ivett azt mondta, az ezzel kapcsolatos információkért heteken át hívta a kórházat, de nem tudták érdemben tájékoztatni. Helyzetét az is nehezíti, hogy az MRSA fertőzőképes betegség, így mind a műtőnek, mind a kórteremnek speciális igényeknek kellene megfelelniük.

Azonban Ivett állapota az elmúlt másfél hónapban romlásnak indult, komoly gerincfájdalmai lettek, hányt, emésztési gondjai jelentkeztek, magas láza volt. Egy idegsebészeti vizsgálat során azt mondták neki, lehet, hogy az MRSA miatt vannak a gerinctáji tünetei. Ha ez így van, az a baktérium terjedését jelentené, ami életveszélyes.

„Ha az agyamat is elkapja a baktérium, akkor már nem lehet semmit csinálni.”

- mondta, így ebből is látszik, hogy műtétjével nem lehet további hónapokat várni.

De nem arról van szó, hogy korlátozottak az erőforrások:

egyszerűen engedély nincs.

Kiderült, hogy a műtétre lenne idő és kapacitás is a kórházban, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kiadott márciusi rendelet miatt nem végezhetik el a műtétet, legalábbis többen is erre hivatkoztak.

Lapunknak Ivett arról beszélt, az orvosa nagyon lelkiismeretes ember, akihez a körülmények ellenére is ragaszkodik, hiszen nem ő tehet róla, hogy nem kapnak engedélyt a műtétre. Ugyanakkor minden fél tisztában van vele, hogy állapotának romlása miatt nem lenne szabad várni.

- Mi lesz velem, Doktor úr?
- Nem tudom Ivett, itt ülünk, munka nincs, üres minden.
- De nem vagyok túl jól, az idegsebész is azt mondta, hogy valószínűleg már a gerincvelő lötyi is fertőzött.
- Mondom Ivett, bent kell lennünk, de nincs mit csinálnunk, nincs semmi a kezünkben. Felsőbb utasításokra cselekedhetünk csak. Nem tudok mit mondani. Nem rajtam múlik. Minden leállt.

- idézte az orvosával való beszélgetését, amiből az tűnik ki, hogy a koronavírus okozta tömeges megbetegedésekre való felkészítés nem feltétlenül az előírtak szerint zajlik. A márciusi miniszteri utasítás ugyanis az, hogy a sürgős eseteket továbbra is el kell látnia az egészségügyi intézményeknek, pontosabban

„valamennyi kórháznak a veszélyhelyzet idején is el kell végeznie minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne.”

A fentiek alapján kétségtelen, hogy jelenleg komoly kockázata van a maradandó egészségkárosodásnak, sőt az életveszélyes állapot kialakulásának is. Az idő fogy, ráadásul a halasztás miatt vizsgálatok sorát kellene megismételni a műtét előtt.

Ivett helyzetén annak is segítenie kellene, hogy hétfőtől részben újraindult az egészségügy, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter egy sor szolgáltatás beindítására adott engedélyt. Az egyelőre kérdéses, hogy ez mennyire fogja érinteni őt.

A fiatal nő betegsége miatt kerekesszékbe kényszerült, mára korábbi munkáit is elveszítette. Párja otthon gondozza őt, de erős fájdalomcsillapítókat kell szednie és a baktérium lehetséges terjedése miatt egyre inkább aggódik. Hamarosan a betegjogi képviselővel levélben fordulnak a kórház igazgatóságához, lapunk pedig megkereste az Emmi-t, hiszen a beteg által leírt helyzet nem összeegyeztethető a minisztériumi rendelettel. A tárca válaszát természetesen közzé fogjuk tenni.