Ferenc pápa: nincsenek határok a szenvedésben, mindannyian egyformán törékenyek vagyunk

Ferenc pápa: nincsenek határok a szenvedésben, mindannyian egyformán törékenyek vagyunk

Az új koronavírus-járvány utáni újjászületést szorgalmazta Ferenc pápa az Isteni Irgalmasság ünnepnapján, amelyen a lengyel Szent Fausztina nővérről emlékezett meg a Vatikánnal szomszédos római templomban zárt ajtók mögött bemutatott misén vasárnap.

A katolikus egyházfő homíliájában a Jézus feltámadásában hitetlen Tamás apostolhoz hasonlította a mai emberiség járvánnyal szembeni kétségeit és félelmeit. A pápa azt mondta, az ember "gyönyörű, egyszerre értékes és törékeny kristály".

Hangsúlyozta, hogy a pandémiából való lassú és nehéz kilábalás az eddigi járványnál is nagyobb veszéllyel fenyeget, mégpedig a közömbösséggel, önzéssel, a lemaradók elfelejtésével. Ez

"abból a meggyőződésből ered, hogy az élet akkor jobb, ha nekem jobban megy, és minden jóra fordul, ha nekem jóra fordulnak a dolgaim"

- mondta a pápa hangoztatva, hogy ez a szemlélet "selejtezi" az embereket, kizárja a szegényeket, feláldozza a lemaradókat a fejlődés oltárán.

"Ez a járvány éppen arra mutatott rá, hogy nincsenek különbségek és határok a szenvedésben, mindannyian egyformán törékenyek, egyenlők, ugyanannyira értékesek vagyunk"

- jelentette ki Ferenc pápa. Azt sürgette, hogy a jelenlegi vészhelyzet "rázza fel belülről" az embereket az egyenlőtlenségek, igazságtalanságok orvoslása érdekében.

"Irgalmasságot gyakoroljunk a gyengébbekkel szemben, csak így építhetünk új világot!"

- hangoztatta Ferenc pápa.

A vasárnap délben mondott Mennyek Királynője imádságot kísérő beszédében a pápa hozzátette:

"Az élet és a történelem viharában a keresztények válasza nem lehet más, mint az irgalmasság gyakorlása".

Megjegyezte, hogy

a könyörületes szeretet nem  "ájtatos szenteskedést, általános állami segélynyújtást, hanem szívből fakadó segítést"  jelent.

A keresztény irgalmasság vezesse a nemzeteket és intézményeket a jelenlegi válság szolidáris kezelésében - idézi az egyházfőt az MTI.