Válasz nélkül: tényleg a munkavállalónak kell megegyeznie a munkaadójával a járvány idején?

Válasz nélkül: tényleg a munkavállalónak kell megegyeznie a munkaadójával a járvány idején?

Lukács László György, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa napirend előtti felszólalásban foglalkozott a koronavírus-járvánnyal a parlamentben. A jobbikos honatya szerint a tegnapi haláleset is azt bizonyítja, hogy ideje a társadalomnak megráznia magát.

A politikus ismertette a pártja eddigi javaslatait, amelyeket aztán a kormányzat által megvalósított (ezeket elsőként a Jobbik vetette fel):

  • a védekezés legfontosabb eleme az egészségügyi ellátó rendszer működésének megőrzése;
  • az iskolák, óvodák, bölcsődék bezárása;
  • szigorú határellenőrzés, közegészségügyi határzár.

Ugyanakkor a Jobbik további javaslatokkal él:

Lukács László György visszautalt Orbán Viktor szavaira is, ugyanis néhány perccel korábban a miniszterelnök azt közölte a Parlamenttel, hogy

a munkavállalóknak kell munkavállalóknak kell megegyeznie a munkaadókkal a munkahelyük megmaradása érdekében.

A jobbikos politikus a kormánytól munkajogi szabályozást vár el, és azt szorgalmazza, hogy a veszélyhelyzetben rendeleti úton segítse a munkavállalókat.

Félmegoldás: a kormánynak módosítani kellene a munkaügyi szabályokon a járvány miatt

Bár a miniszterelnök bejelentése szerint a digitális oktatásmód miatt nem lenne jó ötlet a nagyszülőkre terhelni a gyermekeket, kormányzati beavatkozás nélkül egyelőre nem olyan egyszerű otthon maradni a gyerekkel, de még az is komoly pénzügyi kiesést jelent, ha a házi karanténba zárt munkavállaló nem tud home office-ban dolgozni.

Rétvári Bence államtitkár válaszában azonban a munkavállalók helyzetére nem tért ki. Így továbbra sem tudni, hogyan tudnak otthon maradni a szülők a gyermekeikkel, illetve mi lesz azokkal, akik házi karanténba kényszerülnek.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/Cyu_Uh5W_XA.jpg?itok=3dUq-3aT","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=Cyu_Uh5W_XA&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Ez azért is fontos kérdés, mert Orbán Viktor kijelentette, hogy a kormánynak nem célja a munkavállalók kieső jövedelmének pótlása.