Koronavírus - Tovább emelkedett az olaszországi áldozatok száma

Koronavírus - Tovább emelkedett az olaszországi áldozatok száma

Immár heten veszítették életüket, ebből hatan az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban a koronavírus okozta fertőzés nyomán, mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak - jelentette az Ansa olasz hírügynökség hétfőn. A végleges adatokat a katasztrófavédelem a következő órákban közli.

Az utolsó beteg, egy 80 esztendős férfi a nap folyamán a milánói Sacco kórházban halt meg. A vesztegzár alá helyezett Lodi térségéből származott. Kevesebb mint egy nap alatt majdnem kétszeresére emelkedett az olaszországi áldozatok száma. A legtöbb áldozatot Lombardiából jelentették, egy idős férfi Venetóban halt meg.

Van már egy magyar fertőzöttje is a koronavírus-járványnak

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Japán partjainál karanténba zárt óceánjárón, Diamond Princessen dolgozó 3 magyar közül az egyik pozitív tesztet produkált. A Külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás tájékoztatása szerint a japán hatóságok közölték, hogy

A fertőzöttek száma meghaladja a 200-at, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-t Venetóban tartanak számon. További betegeket Emilia Romagnában, Piemontban és a közép-olaszországi Lazióban regisztráltak. Utóbbiban két kínai turistáról van szó, akiket még február elején szállítottak kózrházba egy római szállodából, állapotuk javulóban van.

A betegek felét kórházban ápolják, mintegy harmincat intenzív osztályon.

Az olasz hatóságok továbbra is a fertőzés "okozóját" keresik: több, Olaszországba januárban és februárban visszatért kínait ellenőriztek már, de egyik sem bizonyult fertőzöttnek. Arra is választ keresnek, van-e kapcsolat a fertőzés két észak-olasz gócpontja, vagyis Veneto és Lombardia között.

Kiürültek a polcok Milánóban

Miután Észak-Olaszországot is elérte a járvány és karantén alá helyeztek több települést is, az emberek megrohamozták a boltokat. Mint ismert, több mint 200 ember fertőződött meg a koronavírussal és a legfrissebb információk szerint már 7 halálos áldozata van a gyilkos kórnak Olaszországban. Milánóban egyelőre nincs pánik, azonban ennek ellenére megrohamozták a boltokat.

Milánóban a metrójáratok majdnem üresen közlekednek, Torino központja is leginkább szellemvárosra emlékeztet. A liguriai Genovában néhány pap a templomok helyett interneten misézik. Más észak-olaszországi városokban leállították a közös ebédet, vacsorát a szegénykonyhákon, ehelyett élelmiszercsomagokat osztanak.

Március 31-ig felfüggesztették a sztrájkokat és tüntetéseket. A gócponttól távolabbi olaszországi városokban is üresek a mozik, edzőtermek, visszaesett a látogatók száma a firenzei Uffizi-képtárban is. Románia után Horvátország is bejelentette, hogy ellenőrzi az észak-olaszországi térségből érkező utasokat. 
    
A kormány a fertőzéstől érintett térségekben felfüggesztette az adófizetési kötelezettséget.

(MTI nyomán)