Az Egyesült Államok az Umbrellát választotta az állampolgárok helyett

Az Egyesült Államok az Umbrellát választotta az állampolgárok helyett

A karácsonyi időszakban érdekes fordulatot vett az úgynevezett Hardeman-per; Edwin Hardeman bíróság előtt akarja bebizonyítani, hogy a Monsanto glifozáttartalmú vegyirtószere rákkeltő hatású az emberre. Az amerikai multit azóta már felvásárolta a német Bayer, létrehozva így egy olyan Umbrella-szerű vállalatot, amely a gyógyszergyártástól kedve a vetőmagokon át vegyirtókig mindent a kezében tart. 

Mindenesetre az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága (EPA), valamint az amerikai igazságügyi minisztérium arra kérte az illetékes szövetségi bíróságot, vizsgálja felül a cégóriásra korábban kiszabott 80 millió dolláros büntetést (amelyet aztán 25 millióra mérsékeltek), ugyanis egyetértenek a Bayer/Monsanto érvelésével. 

A Roundup forgalmazója ugyanis azzal magyarázza, hogy nem jelezte a terméke címkéjén a veszélyességét, mert az EPA ehhez nem járult hozzá, ugyanis a hatóság szerint, ha a gyomirtót szakszerűen használjuk, akkor a glifozát nem veszélyezteti az emberi egészséget. 

A Bayer sokat veszített a Monsanto felvásárlása utáni perekkel, így jól jöhet a cégnek a Trump-adminisztráció beavatkozása. 

A glifozát utolér! A megengedett mennyiség 36-szorosát találták az EP-képviselő vizeletében

Mint ismert, a glifozát-háború már a végkifejletéhez közeledik, május 18-19-én eldől, hogy Brüsszel áldását adja-e a glifozát június végén lejáró engedélyének további meghosszabbítására. Az eredeti tervek még 15 évről szóltak, ezt sikerült az EP-nek 7-re csökkentenie, míg a felhasználás lehetőségét is szűkítették.