Kiderülhet, kinek az érdekében vétózta meg a kormány az uniós klímaegyezményt

Kiderülhet, kinek az érdekében vétózta meg a kormány az uniós klímaegyezményt

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kiperelte az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a Nemzeti Energia-és Klímaterv háttéranyagait és azokat a dokumentumokat is, amelyek az Európai Tanács június 20-21. ülésén a karbonsemlegességre vonatkozó 2050-es céldátum magyar vétóját alapozták meg - írta a 24.hu.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a minisztériumnak minden kért dokumentumot ki kell adnia 15 napon belül, beleértve a vétót megelőzően kialakított kormányzati állásponthoz készített háttéranyagokat is.

Emlékezetes megbotránkoztatást váltott ki a nemzetközi közvéleményből, hogy az Orbán-kormány meggátolta az EU klímavédelmi vállalásait - a döntés mögött felsejlett a német autó- és a lengyel szénipar érdeke. 

Nunkovics Tibor, a Jobbik környezetvédelemért is felelős politikusa lapunk érdeklődésére elmondta, kíváncsian várja a dokumentumokat, mert egy ilyen horderejű stratégia döntés vétója magyarázatra szorul, hiszen az közvetlenül befolyásolja mindannyiunk életét már a közeli jövőben is - fogalmazott az országgyűlési képviselő. 

Közölte azt is,

nem lenne meglepő, ha pusztán gazdasági érdekek miatt áldozta volna be a klímavédelmet az Orbán-kormány. 

Nunkovics Tibor szerint az elmúlt 9 év egyértelműen bizonyítja, a Fidesz gazdaságpolitikája tulajdonképpen a multik, és a német autóipar kiszolgálásáról szól, olcsó munkaerővel, adókedvezményekkel, a környezetvédelem leépítésével, vagy épp munka törvénykönyvének megváltoztatásával, például a rabszolgatörvénnyel. 

Nem olyan rég számoltunk be arról, hogy Demeter Mártának is sikerült pereskedés után közérdekű adatokhoz jutni: a kormányzatnak el kell árulnia, miről állapodott meg Paks 2. kapcsán Varga Mihály pénzügyminiszter Moszkvában.