Választások napja: tíz településen is megismétlik ma az október 13-ai szavazást

Választások napja: tíz településen is megismétlik ma az október 13-ai szavazást

Tíz településen tartanak ma megismételt önkormányzati választást reggel 6 és este 7 óra között. A megismételt szavazáson ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az október 13-ai választásokon, írja az MTI.

A megismételt szavazás összesen mintegy 30 ezer választópolgárát érinti, őket a helyi választási irodák a helyben szokásos módon tájékoztatták arról, hogy meg kell ismételni a négy héttel ezelőtti procedúrát.

Baranya megyében, Komlón az 5. számú egyéni választókerület 13. szavazókörében a polgármester- és képviselő-választást kell megismételni, miután felmerült annak gyanúja, hogy a Fidesz és a Lungo Drom színeiben indult Orsós "Gogen" Ferenc terepén valaki befolyásolt a szavazást:

Megtévesztő élelmiszer-adományokkal vehették rá az embereket, hogy a fideszes jelöltre szavazzanak Komlón

Élelmiszer-kereskedő cégek által felajánlott adományokkal gyakorolhattak nyomást a szavazókra abban a választókerületben, ahol választási csalás miatt új szavazást írtak ki Komlón - áll az Átlátszó beszámolójában. Mint a portál írja, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által összegyűjtött adományok szétosztását korábban az önkormányzat családsegítő szolgálata végezte Komlón.

Pettenden a polgármester-választás mellett az egyéni listás szavazást és a települési nemzetiségi szavazást kell majd megismételni.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán a polgármester- és egyéni listás választást kell megismételni, a szabálytalanságok miatt itt - egyetlen településként az országban - nem is állapítottak meg eredményt október 13-án.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Jászberényben mind a 21 szavazókörben megismétlik a polgármester-választást, miután a Fidesz megtámadta a jobbikos Budai Lóránt győzelmét. Az ellenzéki párt arra számít, hogy a településen ma megismétlődik a 2014-es ózdi forgatókönyv, amikor Janiczak Dávid győzelmét szintén megpróbálta megtorpedózni a kormánypárt, ám végül a jobbikos jelöltet nagyobb arányban választották a település vezetőjévé, mint az eredeti voksolás alkalmával.

"Ekkora szeretet még sohasem irányult felénk" - A Jobbik az ózdi forgatókönyv megismétlődésében bízik Jászberényben

Jászberényben a kampány utolsó napja sem telt eseménytelenül: az ellenzék és a kormánypárt is igyekezett mindent bevetni a siker érdekében, de míg például a Jobbik olyan politikusok felvonultatásával győzte meg az embereket, mint Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, Varga-Damm Andrea vagy Balczó Zoltán, addig a Fidesz most is csak a botránykeltésben jeleskedett.

A Somogy megyei Kisberényben a polgármester- és az egyéni listás választást ismétlik, Taranyban az 1-es számú szavazókörben a polgármester-választást, Lengyeltótiban pedig a roma települési nemzetiségi szavazást.

Tolna megyében, Szekszárdon a 2-es számú egyéni választókerületben kell megismételni a 4., a 11. és a 12. szavazókörben a képviselő-választást, a 8-as választókerületben pedig a 25., 27., 29. és 30. szavazókörben. Itt a legfrissebb sajtóinformációk szerint

a magát ellenzékinek beállító Mi Hazánk Mozgalom helyi szervezete jelöltjeinek visszaléptetésével igyekszik segíteni a Fideszt.

Szekszárdon a Mi Hazánk jelöltjei visszaléptek a Fidesz javára

A jászberényi kavarás után Szekszárdon is kimutatta foga fehérjét Toroczkai Lászlóék szatellitpártja. A 444 információi szerint a magát ellenzékinek beállító formáció jelöltjei - igaz, elnökségi kérés ellenére - visszaléptek a Fidesz javára. A portál emlékeztet, hogy tolnai megyeszékhelyen kevés kellett volna a fideszes polgármester leváltásához, a kormánypárti jelölttel szemben induló Bomba Gábor mindössze 300 szavazattal maradt le a pozícióról.

A Veszprém megyei Litéren az 1-es számú szavazókörben a polgármester-választás, a Zala megyei Várföldén pedig a polgármester- és az egyéni listás szavazás miatt járulhatnak újra az urnákhoz a választópolgárok.

A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik négy hete, kivéve természetesen azokat, akik időközben visszaléptek, mert őket "lehúzzák" a szavazólapokról.

A megismételt szavazások választási névjegyzékében ugyanazok szerepelnek, akik az október 13-aiban, kiegészülve azokkal, akik november 10-éig váltak nagykorúvá. Nem szerepelnek azonban a szavazóköri névjegyzékben azok, akik időközben a megismételtetett szavazás napja után létesítenek lakcímet a szavazókörben, illetve akik időközben elvesztették választójogukat.

Szavazni reggel 6 és este 7 óra között lehet, ugyanazokban a szavazókörökben, a személyazonosság és a lakcím igazolása után.

Öt évvel ezelőtt 11 településen kellett a szavazást megismételni, 2010-ben 18, 2006-ban pedig 13 településen.

A voksolás ideje alatt nincs általános kampánycsend, de a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A választási törvényben meghatározott területi korlátozás azonban nem vonatkozik a 150 méteren belüli magánterületekre.

A választási szervek tagjai a szavazás napján nem viselhetnek a ruházatukon jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő, hozzájuk köthető szimbólumokat a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségben.