70-nél is több helyen ömlik a tisztítatlan szennyvíz a Dunába Budapestnél

70-nél is több helyen ömlik a tisztítatlan szennyvíz a Dunába Budapestnél

Emberi ürülékkel, pelenkákkal, betétekkel és műanyaghulladékkal van tele a Duna, ezt tapasztalták még nyáron hajótúrájukon a Maradjanak a Fák a Rómain elnevezésű Facebook-csoport tagjai, számolt be az Index.

"Korábban hallottunk a szentendrei Postás strandon ömlő szennyvíz esetéről, ezért először azt gondoltuk, onnan jön a szennyezés. Gondoltuk, hogy a helyzetnek köze lehet a csapadékhoz, ezért nagyobb esők után vizsgáltuk a környéket. Egyszer néhányan az éjszaka közepén kezdődő viharban rohantak ki a vízhez, hogy megtalálják a szennyezés forrását"

- nyilatkozta a Római-part megmentésén dolgozó csoport egyik tagja a portálnak.

Békásmegyeren, a Pünkösdfürdő utcánál találták meg azt a kifolyót, amiből a tisztítatlan szennyvíz ömlött a Dunába. A civilek szerint a szennyezés rendszeres:

szeptemberig öt alkalommal látták, hogy nagy mennyiségű szennyvizet vezetnek a folyóba.

Megkeresték a hatóságokat, és megtudták:

a szennyezés üzemszerűen kerül a Dunába.

A csoport egyik tagja, Balogh Kálmán az Indexnek elmondta, hogy szégyenszemre a Főváros és Óbuda önkormányzata is tőlük hallott először a szennyezésről, ezt ugyanis sosem közölte velük a Fővárosi Csatornázási Művek.

Az Index megkereste Óbuda önkormányzatát is, ahol Puskás Péter alpolgármester elmondta: Budapesten a legtöbb helyen közös – szakszóval egyesített – csatornahálózatba folyik a szennyvíz és az esővíz. Óbuda nagy részéről ezt a keveréket a Duna alatt futó csővezetéken keresztül szállítják át az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepre.

"A telep azonban csak megadott mennyiségű szennyvizet képes befogadni, és amikor a sok eső miatt a mennyiség megugrik, akkor a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) a többletet a Dunába engedi."

– nyilatkozta az alpolgármester, aki megemlítette, hogy az FCSM háromszoros hígításban (egy egység szennyvíz, két egység esővíz) engedi a Dunába a végterméket, ami a jogszabályok alapján már nem számít szennyvíznek.

A civilek drónok segítségével azt is megfigyelték, hogy a parti beömlés mellett mélyebbre, a Duna sodorvonalába is bevezet egy kisebb kapacitású szennyvízcsatorna.

A megoldás szerintük egy olyan ideiglenes víztározó lenne, amiben a szennyvíztisztító kapacitását meghaladó mennyiségű szennyvizet ideiglenesen tárolni lehetne. Tarlós István korábban megvalósíthatósági tanulmányt rendelt az FCSM-től egy óbudai záportározó elkészítésére, a csatornázási műveknek november 30-ig kell elkészítenie a terveket. A létesítmény elvileg bekerülhet Budapest 2020-as költségvetésébe. A telket a III. kerület adja, a tározót és egyéb fejlesztéseket azonban az FCSM-nek, a fővárosnak és az államnak kellene fizetnie.

Az Index azt írja, hogy az FCSM megemlítette, hogy

Budapesten további 70 helyen vezetik be a tisztítatlan, csak esővízzel hígított szennyvizet a Dunába.

Tarlós István főpolgármester az MTI tudósítása szerint egyébként épp ma, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 74. ünnepi küldöttgyűlésén nyilatkozta, hogy szerinte

"soha nem látott ütemben fejlődik Budapest".

Nagyon találó, hiszen úgy tűnik, hogy a fideszes vezetésű fővárosi önkormányzat soha nem látja meg a problémákat, ahogy például ezt sem.