Lemondott az LMP elnöksége, nem heverték ki a 2018-as harakirit

Lemondott az LMP elnöksége, nem heverték ki a 2018-as harakirit

Az LMP elnöksége rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be. 

Ahogy arról az Alfahír értesült, az LMP elnöksége valóban lemondott az EP-választás után vasárnap este, igazából meg sem várva a hivatalos végeredményt. Az ellenzéki párt vezetősége döntése egységes volt.

Keresztes László Lóránt, a párt társelnöke rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, mindössze egy pozitívumot tudott felhozni, a klímaváltozás kérdését sikerült legalább kommunikációs szinten a magyar közbeszédbe átvinni, de az látszik, hogy ezt nem sikerült kellő mértékben szavazatokra váltani, ennek a kiértékelése, és az ezzel kapcsolatos még munka előttük áll – fogalmazott.

A politikus gratulált mindenkinek, aki kijutott az EP-be, és arra kérte őket, hogy legyenek tekintettel a felelősségükre, mert a következő ciklusban dől el az EU sorsa, és olyan sorskérdésekre kell választ találni, mint a klímaváltozás, a migráció, félperiféria helyzete, és a borzalmas kivándorlás, ami Magyarországot is sújtja.

Az eredményeket látva, az LMP elnöksége tartott egy ülést, amelyen egységes döntést hozott a párt vezetése,

„egységesen lemondunk, és gondoskodunk a párt tisztújításáról, ez a következő időszak feladata lesz”

– fogalmazott.

Demeter Márta, az LMP másik társelnöke, EP-képviselőjelöltje szintén a köszönetét fejezte ki a támogatásért, és ő is úgy véli, ki kell értékelni ezt a mai napot. És az is az is teljesen világos, hogy még szorosabb kapcsolatot kell kiépíteni a választókkal, az emberekkel, még többet lesznek az emberek között, hogy hatékonyabban el tudják vinni az üzenetüket.

Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője szerint most az első szó az alázat,

„megbüntették a választók az ellenzéki párokat a 2018-as fiaskó miatt, így az LMP-t is”

– fogalmazott. Ezután azt fejtegette, hogy Magyarországon miért maradt a populizmus egyetlen alternatívája a neoliberalizmus.

„Ma a rendszerkritika egy súlyos pofont kapott, nemcsak az LMP, hanem az MSZP és a Jobbik eredményein is látszik”

– fogalmazott.

Kérdésre elárulta, a DK-t egyébként nem tartja rendszer ellenes pártnak, szerinte ugyanúgy a nagyvállalatok támogatják Gyurcsányékat, ahogy a Fideszt is.

Nagy bélyeget nyomott ránk a 2018-as harakiri, amit elvégeztünk, ezt hitelességi válságot le kell tudni küzdeni, hogy hitelességet tudjunk adni a zöld politikának

– közölte még Vágó Gábor.

Megjegyezte azt is, hogy így most az EP-ben nem lesz magyar zöld képviselő. Az LMP feladataként pedig azt jelölte meg, hogy legyen 5 év múlva rendszerkritikus zöld alternatíva Magyarországon.