Kijev elfogadta a botrányos, kisebbségek nyelvi jogait felszámoló törvényt

Kijev elfogadta a botrányos, kisebbségek nyelvi jogait felszámoló törvényt

A magyar külügyminisztérium eddig nem reagált.

Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön a sokat vitatott nyelvtörvényt, amely ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. 

A magyar külügyminisztérium eddig nem reagált.

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Az ukrán hírügynökségek szerint a törvény elfogadásához legalább 226 képviselői szavazatra volt szükség, de ennél jóval többen, 278-an támogatták, köztük a Petro Porosenko leköszönő államfő mögött álló párt 106 honatyája is.
   
A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez. A jogszabály kimondja, hogy "nyelvellenőrök" fognak ügyelni a törvény betartására. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a minap úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a törvény tervezete elfogadhatatlan, mert felszámolná a kisebbségek valamennyi eddig élvezett nyelvi jogát.
   
A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban az ukrán, mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot, és február végén kezdett vitázni a törvény végleges változatáról. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be.

Jobbik: blokkolnunk kell az ukrán EU-s és NATO-csatlakozást!

A Jobbik megalapítása óta következetesen kiáll a külhoni magyarság kisebbségi jogainak biztosítása és kiterjesztése mellett, ezért a ma elfogadott ukrán nyelvtörvényt felháborítónak és az európai értékekkel összeegyeztethetetlennek tartjuk - áll az ellenzéki párt csütörtöki közleményében.

Felszólítjuk Petro Porosenko bukott ukrán államfőt, hogy a fékevesztett nacionalizmusra és a nemzetiségek elnyomására épülő elnöki tevékenységét ne egy ilyen botrányos jogszabály aláírásával fejezze be.

Az újonnan megválasztott, változás reményével kecsegtető Volodimir Zelenszkijtől azt kérjük, tegyen meg mindent az Ukrajna területén élő nemzetiségek további jogfosztása ellen.

A magyar kormánytól elvárjuk, hogy sürgősen kérjen hivatalos magyarázatot Ukrajna budapesti nagykövetétől. Mindaddig, amíg Kijev nem vonja vissza a kárpátaljai magyarság mindennapi életét súlyosan korlátozó jogszabályokat, a Jobbik indokoltnak látja Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozásának blokkolását.

LMP: Porosenko ne írja alá a botrányos ukrán nyelvtörvényt!

Az ukrán parlament elfogadta a botrányos nyelvtörvényt, ami az Ukrajnában élő kisebbségek nyelvhasználati jogait súlyosan csorbítja. Az LMP elfogadhatatlannak tartja az elfogadott törvényt és felszólítja a leköszönő ukrán elnököt: ne írja alá azt!

"Az LMP politikai közössége határozottan tiltakozik: a magyar kisebbségek anyanyelv-használati és oktatáshoz való joga a legfontosabb védendő európai értékek közé tartoznak, és nincs helye semmilyen megalkuvásnak, a nyelvellenőrök intézménye pedig a legsötétebb időszakokra emlékeztető eljárást eredményez."

Határozott álláspontunk, hogy mindaddig nem lehet az ukrán kormánnyal az euro-atlanti integráció folyamatáról tárgyalni, amíg az elfogadott törvényt nem vonják vissza. Az utolsó helyes döntés Petro Porosenko leköszönő államfőtől pedig az, hogy nem írja alá a törvényt. Az LMP támogatásáról biztosítja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget, Kárpátalja magyar lakosságát, a magyar közösségeket: kezdeményezéseikben, lépéseikben számíthatnak az LMP segítségére és támogatására - olvasható az ellenzéki párt közleményében.