Retteghet Orbán Viktor! Megerősítik Európa határait

Retteghet Orbán Viktor! Megerősítik Európa határait

Jóváhagyta az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítéséről létrejött egyezséget szerdán az Európai Parlament (EP), az elképzelés ugyanakkor az eredetileg tervezettnél lényegesen lassabban fog megvalósulni.

A strasbourgi plenáris ülésen 403:162 arányban megszavazott határozat értelmében a külső határok igazgatásának biztosítása és a válsághelyzeti reagálás képessége érdekében a szervezet operatív személyzetének létszáma 2021-re el kell, hogy érje az 5 ezer főt, 2027-re pedig a 10 ezret. Az ügynökség munkatársait jelenleg kizárólag az EU-országok adják.

Magyarországnak 2021-ben összesen 173, 2027-re pedig 303 fővel kell hozzájárulnia ehhez.

A határigazgatás elsődlegesen továbbra is tagországi hatáskörben lesz, a Frontex és személyi állománya technikai és operatív támogatást nyújthat majd az érintett országok kérésére és hozzájárulásával.

Emellett gyorsreagálású egységet is felállítanak szükséghelyzetek esetére. A deklarált cél a jelenlegi hiányosságok orvoslása, valamint a kihívások jobb kezelése a biztonság és a migráció terén. Ide Magyarország további 65 főt küld majd.

A készenléti alakulat a fogadó országtól kapott engedélyek függvényében bizonyos végrehajtói hatásköröket gyakorolhat majd a határellenőrzések végzése, továbbá a visszaküldéssel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében már 2020-ra 10 ezer fősre bővítették volna a Frontex személyzetének létszámát - emlékeztetett az MTI.

Emlékezetes, az Orbán-kormány egyik sokat ismételgetett ostobasága, hogy a Frontex a migránsok elosztásának/betelepítésének az eszköze.