Megkezdődtek az elbocsátások a Mercedes-gyár beszállítójánál

Megkezdődtek az elbocsátások a Mercedes-gyár beszállítójánál

A rabszolgatörvény ellen lázadozókat fegyelmi eljárás alá vonják.

Egy hónapja kapta meg az értesítést a helvéciai Antolin Hungary Kft. körülbelül száz alkalmazottja arról, a megrendelések csökkenése miatt a cég csoportos létszámleépítést hajt végre. Az érintettekkel a napokban közölték, nem tartanak igényt munkájukra, ám a munkaviszony közös megegyezéssel szűnik meg. A rabszolgatörvényben rögzített túlórát nem teljesítőket fegyelmi eljárás alá vonják.

Pénteken a délelőtti műszakból hazaküldték azokat a dolgozókat, akiket az Antolin Hungary Kft. helvéciai üzemében még február végén értesítettek arról, érintettek a csoportos létszámleépítésben – értesült az Alfahír. Az előzetesen várthoz képest azonban nem felmondással, hanem közös megegyezéssel szűnik meg az érintett munkavállalók munkaviszonya. Értesülésünket a cég több munkavállalója is megerősítette.

Február végén elsőként számoltunk be arról, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár spanyol tulajdonú beszállítója, az Antolin nagyságrendileg 600 fős állományából több száz munkavállalójától válik meg. A létszámcsökkentés oka a megrendelések számának drasztikus csökkentése.

Bevezette a rabszolgatörvényt, majd százak elbocsátásába kezdett a multicég spanyol beszállítója | Alfahír

Több száz főt bocsát el a hetekben a Mercedes-Benz egyik magyarországi beszállítója, a spanyol tulajdonú Antolin Hungary Kft. - tudta meg az Alfahír a céghez közeli forrásból. A lapunkhoz eljuttatott dokumentumból kiderül, a kft. elhatározta a társaság működésének átszervezését a társaság megrendeléseinek csökkenése okán.

Az általunk megkérdezett munkavállalók arról számoltak be, a pénteki bejelentéssel egyidejűleg közölték, a 30 napos felmondási időre mentesítették őket a munkavégzés alól, az erre az időre járó munkabért pedig ki is fizetik.

Ugyanakkor ők is megerősítették azt, hogy a cég bevezette a rabszolgatörvény néven ismertté vált, a multiknak kedvező fideszes szabályozást.

Az általunk megkérdezett alkalmazottak mind arról számoltak be, fegyelmi eljárással fenyegették azokat (a felmondási értesítést kapott munkavállalókat is), akik nem tesznek eleget a kötelező túlórának, emiatt viszont a dolgozóknak nincs elég pihenőidejük – tették hozzá.

A túlóráztatás okaként a cég – az alkalmazottak elmondása szerint – a Mercedes-gyártól érkező megrendeléseket jelölte meg. A nem teljesített szombat délutáni vagy vasárnap hajnali túlórák miatt többeket is fegyelmi eljárás alá vontak.

Csicskák vagytok

– mondta egyik forrásunk a cég vezetőinek a mercedeses megrendelésekről, mikor a nem teljesített túlóra miatt ő is ilyen fegyelmi eljárása alá került. Úgy látja, a gyár vezetői nem törődnek az alkalmazottak magánéletével.

Az elbocsátottak szerint

van a környéken munkalehetőség, csak várni kell.

Úgy vélik, a február végi értesítéstől az elbocsátásig eltelt egy hónap, valamint a további egy hónapnyi felmondási idő elég arra, hogy új munkahelyet találjanak.

Bár a cég többszöri megkeresésünkre sem reagált, a hiros.hu-nak küldött közleményük szerint március 14-én a vállalat bizonyos típusú termékei kifutottak, amelyeket az egyik legnagyobb vevője részére gyártott és szállított, emiatt volt szükség a csoportos létszámleépítésre.

A vezetőség egy leépítési tervet határozott meg, amelyet a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint előterjesztett a helyi Munkaügyi Központnak, ezzel is segítve az érintett munkavállalók elhelyezkedését. Az átszerveződés után az Antolin Hungary Kft. továbbra is folytatni fogja a megmaradt termékportfólióinak gyártását vevőik számára egy több mint 400 fős dolgozói létszámmal – áll a cég kommünikéjében.