Hányinger: agyonlőtt fiatalok videójával kampányol a Fidesz egyik lapja

Hányni kell.

Nagyon nehéz rájönni, hogy a NER felsővezetésében melyik napon tolták végzetesen túl a kokaint, de az biztos, hogy itt és most, ezen a szinten már nem lehet tovább védekezni. Nem lehet Lázár Jánoshoz hasonlóan félmosollyal elintézni, hogy ez csak kampány, és nem lehet a 3-4-500 ezres kezdőfizetések árnyékában bohóckodni, mintha nem lenne holnap, és ez nem a valóság lenne, csak egy játék.

Mert a 888.hu eljutott arra a gyomorforgató szintre, hogy fogta a 2015. november 13-án Párizsban elkövetett, közel 150 halálos áldozattal járó Bataclan-merénylet videóját, berakott alá egy hangulatfokozó zenét, majd a borzalmas képek után odaírta, hogy

TÉGED IS UTOLÉRHET.

Tehát utolérhet a halál. Lehetsz te is ott. De ez sem elég, a videó alternatívát is ad: „Ezt meg tudod akadályozni!” – áll a címben, a megoldás pedig nyilván az, ha a Fideszre szavazunk. Akkor nem halunk meg.

Megpróbálok nagyon finoman fogalmazni: azok az emberek, akik a videón éppen saját halott barátaikat cipelik, saját kedvesüket tartják félkézzel az ablakban, nos, azok az emberek kibaszottul több tisztelet érdemelnek annál, mint hogy 888.hu-féle idétlen retardáltak kampányoljanak velük egy utolsó, érdektelen, senkiházi kormánypárt kedvéért.

Nagyon sok gondolat jön elő ilyenkor az emberben. Az irodistább verzió szerint a Btk. 338. paragrafusa a közveszéllyel való fenyegetést úgy fogalmazza meg, hogy aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A másik gondolat, hogy amikor a Charlie Hebdo nevű szatirikus francia lap karikatúrákkal provokálta az iszlám szélsőségeseket, akkor abból szomorú tragédia lett. A nyugdíjasszavazatokért végsőkig eltúlzott fideszes kampány pedig úgy tűnik, ehhez hasonló utat akar bejárni: ott tartanak, hogy Vona Gábor hazug lejáratása kedvéért rendszeresen gyalázzák meg az iszlám vallást, imaszőnyeget árulva jobbikos rendezvény mellett, vagy telefonról müezzint bejátszva jobbikos sajtótájékoztatón. Ha valami felesleges veszélyt jelenthet, akkor ez bizonyosan.

De engem most mégis, egy harmadik dolog zavar leginkább. Amikor az N1TV stábja elment a 888.hu szerkesztőségéhez, de a magukat újságírónak képzelő bohócok csak kisgyerek módjára szaladgáltak a kamera elől, már tudni lehetett, hogy ez valami kisegítő osztály, valami fideszes gyermekmegőrző, valami ugródeszka az iskolapad és az első, direkt nekik létrehozott hivatali kamuállás között.

De az nem látszódott, legalábbis esküszöm, hogy én nem láttam, hogy ezek között ennyire, de tényleg ennyire ne legyen senki, egyetlen ember sem, aki azt mondaná: bazmeg, ezt ne, ez már gáz.

És az a baj, hogy volt kitől tanulniuk: a kormányban sincs ilyen ember, és látjuk is, hogy hol tartunk.