Vona a székelyek védelmében: ne általánosítsunk "néhány elvakult ember miatt"

A marosvásárhelyi utcafórum margójára.

"Talán még soha nem kaptam annyi üzenetet, mint most, ami úgy kezdődött: 'nem vagyok az önök szimpatizánsa, de ami Erdélyben önnel történt, az felháborított'

- áll Vona Gábor bejegyzésében.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje hangsúlyozta: sokan erdélyi magyarként írtak neki a marosvásárhelyi történések kapcsán, hogy együttérzésükről és támogatásukról biztosítsák.

Az ellenzéki vezető azt is kiemelte, hogy a Jobbik a 2004-es szégyenletes népszavazás után sem adta fel az elszakított magyarságért folytatott küzdelmet és sorban állították a Trianon-emlékműveket, rovásírásos helységnévtáblákat, megemlékezéseket szerveztek és népszerűsítették Wass Albert munkásságát.

A hétvégén történtekkel kapcsolatban megjegyezte:

"Megéreztem, milyen az, amikor a határon onnan utasítanak el valakit."

Leszögezte ugyanakkor, hogy ez a jelenség nem csak ellene, hanem "mindenki ellen irányult, aki az anyaországban nem fideszes", ez pedig szerinte "Orbán Viktor felelőssége".

Vona úgy látja, hogy egyik oldalon ott áll Gyurcsány Ferenc, aki azt szeretné, hogy az anyaországiak gyűlöljenek minden határon túli magyar, a másikon pedig a regnáló miniszterelnök, aki azt szeretné, ha a határon túliak többsége elutasítana minden anyaországit, aki nem a kormánypárttal szimpatizál. Szerinte

mindkettő közös abban, hogy magyar és magyar közé ver éket.

Mint fogalmazott:

"Én ezt visszautasítom! Azt szeretném, ha mindkét oldalon tisztelnénk és szeretnénk a másikat, a nemzetpolitikát pedig nem kevernénk össze a pártpolitikával."

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje a következő gondolatokkal zárta a bejegyzést:

"A határon túliakat, ha valaki támadja őket, mindig meg fogom védeni itthon, az itthoniakat, ha valaki támadja őket, mindig meg fogom védeni a határon túl. Hogy miért? Mert lehetnek közöttünk viták, előfordul, hogy valamiben nem értünk egyet, de a lényeg mindig az: 'hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk. Mi egy vérből valók vagyunk'."

"Mindenkire szükség van!"

A Székelyek Világszövetsége közleményben reagált a Vona Gábort ért durva és méltatlan támadásokra. A szervezet többek közt az alábbi sorokkal üzent a székelységnek:
 
"Mi székelyek nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy bármely magyar párt vezetőjét erkölcstelen módon, személyeskedve, alpári módon fogadjuk, mivel véleményünk szerint ez nem az az időszak, amikor bárkit is politikai szimpátiája miatt kizárjunk. Nem az az időszak, mivel most az kell, hogy legyen minden becsületes és nemzetét szerető és védő székely számára, hogy partnereket találjunk a székely önrendelkezési törekvéseinkhez, legyen szó a Jobbikról, legyen szó a Fideszről vagy MIÉP-ről. Mindenkire szükség van!
 
Kedves Székely testvéreink! Mindenki szimpatizál valamilyen párttal és ez helyes, de nőjünk fel oda, hogy képesek vagyunk egymást legalább meghallgatni és érvekkel jönni. Ha nem ezt tesszük magunkat minősítjük az anyaországi testvéreink előtt is."
 
A teljes közlemény ITT olvasható.

"Az erdélyi magyarokra nem szavazóként, hanem testvéreimként tekintek"

Zsúfolásig megtelt a székelyudvarhelyi művelődési ház koncertterme Vona Gábor lakossági fórumán, ahol a megjelenteket Nemes Csaba Zoltán, a Jobbik udvarhelyszéki szervezője köszöntötte - tudósított az itthon.ma. A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének alelnöke, Bencsik János felvezetőjében arról beszélt, hogy bár a külhoni magyaroknak szóló programjuk elérhető a világhálón bárki számára, a személyes találkozásokat semmi nem pótolhatja.