Jaj, nem találja a minisztérium a milliókért készíttetett furcsa nevű tanulmányokat

Már bíróság előtt van az ügy.

Legalábbis erre utal az, hogy Harangozó Tamás szocialista parlamenti képviselő még az év elején megkérdezte a miniszterektől, hogy milyen szervezeteket, szövetkezeteket támogattak „egyedi döntés alapján" a minisztériumi pénzügyi keretükből 2010 és 2016 között. Az Index emlékeztetett, hogy a földművelésügyi minisztertől erre nem kapott választ, de februárban egy újabb kérdése után kapott egy 146 oldalas, több mint ezer támogatott pályázatról szóló listát.

A támogatások között olykor érdekes nevű dolgok akadtak, olyanok, mint például a „Hal az udvarban – legyen tavad neked is – multifunkcionális tanyató mintaprogram" (10,13 millió forint támogatás).

Vagy például „Elemző háttéranyag készítése a dél-dunántúli helyi termelői piacokról” 9,9 millióért. Itt a teljes lista.

Harangozó Tamás találomra kikérte 11 pályázat dokumentációját, de a minisztérium csak egyet tudott neki odaadni, a többiről azt mondták, nincs náluk. Talán háttérintézményeknél, talán megszűnt háttérintézményeknél lehetnek, azt azonban nem árulták el, hogy ezek melyikek.

Így a képviselő pert indított közérdekű adat kiadásáért, de az első, szeptemberi tárgyaláson még a bírónak sem mondta el a minisztérium ügyvédje, hogy miért kell titkolni a dokumentumok lelőhelyeit.