Szembesíti az értelmetlen állatpusztítással az E.ON-t a dömösi madármentő

Nem hiába halt meg Zokni gólya?

A fiatal gólya halála kellett ahhoz, hogy az E.ON munkatársai végre vegyék a fáradságot, és kiszálljanak Dömösre, megfelelően leszigetelni a veszélyes oszlopok vezetékeit. A szolgáltató egyeztet az elpusztult gólyát felnevelő Márton András madármentővel, akinek hétvégi Facebook-bejegyzése felkavarta a magyar nyilvánosságot.

A szolgáltató emberei már hétfő délelőtt felkeresték az állatvédőt, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyjából két hét múlva gólyafiókák repülnek majd ki a fészekből Dömösön, ezért közösen bejárják a veszélyesnek ítélt oszlopokat. Márton szerint ugyanis azon az oszlopon kívül, ahol a madár életét vesztette, még két másik, szintén nagyon elavult és nem megfelelően szigetelt található a környéken.

"Nagyjából két hét múlva ki fog kelni az 5 gólyagyerek, ezért most a legfontosabb, hogy július végére, amikor kirepülnek, gólyabiztossá tegyék ezeket.

Két megoldás lehetséges: kizárni az áramütés lehetőségét, ami ezeken az öreg oszlopokon nehéz, vagy megoldani, hogy a madarak ne is akarjanak leszállni az oszlopokra.

Mivel gyorsan kell cselekedni, abban maradtunk, hogy a kis gólyák kikelése miatt átmenetileg utóbbi megoldás lesz, és egy kúp forma ráépítmény kerül a villanyoszlopokra az idei évre, az afrikai elvonulásig. Ma elvi ígéretet kaptunk erre" - nyilatkozta a HVG-nek az állatvédő.

Ezen felül arról is egyeztetnek majd, hogy lehetne végleg biztosítani, hogy hasonló eset ne forduljon elő. A madármentő szerint ez csak úgy lehetséges, hogy föld alá viszik az elektromos hálózat adott szakaszát. A megoldást a település polgármestere is támogatja.

"Abszolút pozitívan állnak a kérdéshez, és látom, hogy van szándék az E.ON részéről, ennek ellenére nem teszek le arról, hogy hétfő délután Zokni tetemével odamegyek a cég budapesti központjához a Váci útra.

Odaviszem a halott gólyát, hogy saját szemükkel lássák az áramszolgáltató emberei. A Facebookon is közzé fogom tenni a felhívást, mert elfogadhatatlan, hogy egyes adatok szerint évi 170 ezer madár pusztul el országosan a villanyhálózatok miatt.

Akinek ez nem tetszik, odajöhet, és gyújthat egy gyertyát"

- mondta Márton András, aki el akarja érni, hogy az egész ország területén megszűnjenek a madarakra veszélyes hálózati megoldások.

Áramütés végzett Zokni gólyával, akit kézből is lehetett etetni

Márton András és családja évek óta üzemeltet vadmadár-mentőközpontot otthonukban, önerőből, itt lelt otthonra alig egynapos korában Zokni, aki úgy járt, ahogy a népesebb gólyacsaládokba születő fiókák némelyike szokott: kipottyant a fészekből. Ám szerencséjére a dömösi madárbarátok még időben rátaláltak.