A volt informatikai államtitkárt is meghallgatták a fideszes kémügyben

Vályi-Nagy azért kulcsfigura a történetben, mert tulajdonképpen az ő rágalmazás miatt tett feljelentése indította el az egész kémügyet (ezt az eljárást azóta megszüntették - a szerk.):

a rendőrség egy ezzel kapcsolatos házkutatás során talált rá arra a dokumentumra, amely alapján felmerült a gyanú, hogy Maxin Norbert és Dániel Szabó Mátyás, a másodrendű vádlott Magyarország érdekeinek ártva külföldi hatalmaknak, az USA-nak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak kémkednek.

Az egykori informatikai államtitkár maga is megemlítette a tárgyaláson a rágalmazási pert, amelyet a személyét támadó blogbejegyzések miatt indított, amikről úgy vélte, hogy azt Maxin Norbert és vádlott-társa követték el.

A tárgyaláson Vályi-Nagy Vilmos a bíró kérdésére elmondta, hogy 2010 tavaszától egy éven át találkozott rendszeresen Maxin Norberttel, a kémkedéssel kapcsolatos eljárásról viszont - állítása szerint - csak a sajtóból szerzett tudomást.

Szerinte Maxin Norbertnek voltak külföldi kapcsolatai, de a kémkedésről semmit sem tudott közölni.

A másodrendű vádlott védője, Dániel Szabó Mátyás arról faggatta a tanút: mennyire hihető az a vallomása, hogy Maxin Norbert lakásán több tucat Fabergé-tojást látott? "Ha csak 24 darab ritkaságról van szó, akkor is több milliárdos értékről beszélhetnének" - hangsúlyozta a védő, aki szerint Vályi-Nagy valótlanságot állított, amikor ezt mondta a nyomozóknak.

A jogász szerint amennyiben Vályi-Nagy Vilmos vallomása ezzel kapcsolatban megkérdőjelezhető, akkor az is kétséges, hogy a volt államtitkár tényleg CIA-fejléces papírt látott Maxin Norbertnél, amit ráadásul nem közelről, hanem úgy másfél méteres távolságból "olvasott el". Emiatt lehetett, hogy a szövetségi hírszerző szervezet logóját is tévesen írta le, amikor az ügyvéd a tárgyaláson erre kérte.

Sem a volt államtitkár, sem a következő tanúk - Maxin Norberttel üzleti kapcsolatban álló személyek - vallomása nem vitte közelebb az eljárást a kémkedési ügy felgöngyölítéséhez. A meghallgatottak között ráadásul volt olyan fideszes tanú is, aki az Átlátszó szerint perrel fenygetett minden sajtóterméket, ami nevesíteni meri őt.

Ez a tanú az egyetemi évek alatt ismerte meg Maxin Norbertet, ám sosem tapasztalt kémkedésre utaló tevékenységet vele kapcsolatban (azért azt tegyük hozzá, hogy a kémek a lehető legritkábban szokták laikusok előtt felfedni szakmai ténykedésüket - a szerk.).

A következő két tanú Nyúl Sándor - Demján Sándor milliárdos üzlettársa - és a Maxin Norbertet a Polygon révén ismerő Gaál György vallomása sem tudta az ügyet kimozdítani a holtpontról, így egyelőre nem születtek komolyabb fejlemények.

Magyarország eddigi történetének legsúlyosabb kémbotrányába keveredett a Fidesz

Volner János a mai napon tartott sajtótájékoztatót a Fővárosi Bíróságon megrendezett kémper után. Az IMF-nek, az amerikai nagykövetségnek, és a svájci alapnak egyaránt kémkedtek azok az emberek, akik Szijjártó Péternek és Varga Mihálynak voltak a közvetlen munkatársai és bizalmasai - mondta az ellenzéki politikus.